CINE ESTE ASPA
Art. 1 Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) este un serviciu public de interes local al Municipiului București, cu personalitate juridică și se află, din punct de vedere administrativ, în subordinea Consiliului General al Municipiului București, fiind finanțat din subvenții acordate din bugetul local al Municipiului București, din venituri proprii și alte surse în condițiile legii, după caz.
OBIECTUL ȘI SCOPUL ASPA
Art. 8 Obiectul de activitate al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor îl constituie:
Gestionarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public al Municipiului București;
Derularea și implementarea unor proiecte în vederea promovării adopției;
Sterilizarea gratuită a câinilor și pisicilor fără pedigree de pe raza Mun București;
Realizarea de activități și programe educaționale de conștientizare publică a rolului animalelor;
Asigurarea protecției și bunăstării animalelor de pe rază Mun București;
Acordarea de asistență medicală animalelor cu/fără stăpân, aflate în stare critică pe domeniul public, prin intervenția SMURV.
Art. 9 Obiectul de activitate se realizează prin următoarele activități:
Capturarea câinilor fără stăpân;
Transportul câinilor capturați în adăpost;
Cazarea și hrănirea câinilor capturați, cu respectarea normelor și măsurilor sanitar-veterinare în vigoare;
Asigurarea asistenței sanitar veterinare și controlul bolilor în adăposturi, exclusiv cu medicii veterinari de liberă practică, organizați în condițiile legii;
Derularea și implementarea unor proiecte privind promovarea adopției, a sterilizării gratuite a câinilor și pisicilor fără pedigree, cu/fără stăpân precum și organizarea de evenimente, ateliere și grupuri de lucru care să contribuie la responsabilizarea civică în respectarea drepturilor animalelor;
Adopția la distanță a câinilor;
Asigurarea situațiilor de urgență medical-veterinare prin ridicarea animalelor cu/fără stăpân , care sunt rănite, prin SMURV, cu ambulanța veterinară;
Actualizarea și gestionarea bazei de date, rezultată din activitatea ASPA privind efectivul canin, precum și alte informații primite de la terți, specifice obiectului de activitate al instituției.
Art. 10 Scopul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor București:
Reducerea numărului de câini fără stăpân prin promovarea adopției. Promovarea adopției se va realiza prin derularea și implementarea de programe.
Schimbarea mentalității colective a cetățenilor bucureșteni față de actul de adopție și responsabilitate civică în respectarea drepturilor animalelor într-o capitală europeană;
Diminuarea cazurilor de abandon a animalelor;
Derularea și implementarea unor programe utilizând animale pregătite special în acest sens în școli/licee/centre de seniori/alte instituții în vederea schimbării percepției cetățenilor bucureșteni privind animalele fără stăpân;
Îmbunătățirea sănătății și bunăstării câinilor din adăposturi prin asigurarea asistenței sanitar-veterinare , stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor de rasă comună cu sau fără stăpân, prevenirea abandonului și a pierderii câinilor de rasă comună, facilitarea recuperării câinilor pierduți, reducerea apariției rabiei și a altor zoonoze, reducerea riscurilor asupra sănătății oamenilor.
Eutanasierea ca ultimă măsură după ce au fost parcurse celelalte metode, în conformitate cu prevederile Strategiei pentru Protecția și Bunăstraea Animalelor București, adoptată prin HCGMB nr. 170/2017. Se vor eutanasia câinii din adăposturi care sunt bolnavi cronic și incurabil, nerevendicati, neadoptați și fără a avea decizie de prelungire în adăpost.
ACTIVITATEA ASPA ÎN ANUL 2018
În 2018, ASPA a pus în aplicare HCGMB 170/2017 – Strategia pentru Protecția și Bunăstarea Animalelor și a organizat târguri de adopție și festivaluri dedicate animalelor de companie și deținătorilor de animale, a derulat campanii de sterilizare și informare a populației și a utilizat animalele ca resursă socială în programe de educație civică.
Aceste proiecte se transpun în cifre astfel: din 3525 de câini intrați în 2018 în cele 3 centre ASPA, 2463 au fost adoptați, asta înseamnă un procent al adopțiilor de 70%. 153 au fost revendicați și 25 de câini au fost eutanasiați exclusiv din motive medicale.
În 2018 s-a înregistrat la ASPA și cel mai mare număr de animale cedate: 344, reprezentând 10% din câinii intrați în centrele de adopție, în comparație cu anul 2017 când au fost cedate 196 de animale. În cele mai multe dintre cazuri, proprietarii animalelor le cedează centrelor ASPA, însă există și situații în care le abandonează la porțile acestora. Cele mai comune motive invocate de oameni pentru cedarea animalelor sunt comportamentul problematic, agresiv, pui de care nu pot avea grijă, animalele sunt bolnave sau au o vârstă înaintată. Aceste probleme pot să fie evitate printr-un management corespunzător al animalelor. Abandonul este un subiect care ne preocupă și pe care îl combatem prin campanii de conștientizare și responsabilizare a deținătorilor de animale.
În 2018 au fost sterilizați gratuit 701 câini și 2056 pisici, în total 2757 animale în cadrul programului Sterilizarea nu te costă nimic.
SCHIMBĂRI ÎN ACTIVITATEA ASPA:
ASPA nu mai eutanasiază câinii de doi ani, cu respectarea legislației în vigoare – OUG 155/2001 cu modificările și completările ulterioare aduse de legea 258/2013 și normele de aplicare HG 1059/2013. Legea nr. 258/2013 Art. 7 (2) Câinii nerevendicați sau neadoptați vor fi eutanasiați, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacitățile de cazare și disponibilitățile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat.
Ținând cont de prevederile legale, ASPA poate prelungi, și o face, termenul de cazare al câinilor din centrele gestionate, atât timp cât există spațiu și resurse.
Astfel, ASPA derulează în permanență campanii de adopții și reușește să creeze spațiu pentru câinii care sunt ridicați în fiecare zi de pe străzi.
Capturarea unui animal este un procedeu dificil și tocmai de aceea personalul care se ocupă de capturarea, transportul și gestionarea câinilor a urmat o pregătire specifică cu experți în domeniu – Modul 1 – Capturarea câinilor semisălbatici în zone urbane. Acest program a vizat îmbunătățirea metodelor de capturare și noile proceduri din domeniu. Instruirea personalului ASPA continuă și cu alte module.
Capturarea câinilor de pe proprietățile private se realizează doar la reclamația și cu acordul proprietarului.
Mașinile de capturare au fost dotate cu camere de supraveghere astfel încât există o monitorizare continuă a echipelor.
La finalul anului 2018 a fost inaugurat un spațiu pentru cățeii persoanelor fără adăpost de pe raza Mun. București în incinta Complexului Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți Sf Ioan, aflat în administrarea DGASMB București. Persoanele care au și câini în îngrijire nu-i puteau lua și pe aceștia în incinta centrului. Acum și câinii lor vor primi gratuit mâncare și adăpost într-un spațiu special amenajat de ASPA în colaborare cu CISSA Sfântul Ioan.