Serviciul de capturare câini al ASPA

Gestionarea cainilor
fara stapan
ASPA este un serviciu public din cadrul Primăriei Municipiului București și este responsabilă de gestionarea câinilor fără stăpân care circulă liber și fără însoțitor pe domeniul public al Municipiului București
Fă o sesizare

Întrebări frecvente

Pentru că mulți dintre voi ne-ați înrebat de nenumărate ori aceste lucruri, începm cu a răsunde la cele mai frecvente întrebări! 

Conform OUG 155/2001, ASPA este responsabilă de capturarea câinilor fără stăpân care circulă liber și fără însoțitor pe domeniul public al Municipiului București. 

ASPA are competențe doar pe raza Municipiului București, doar pe domeniul public și doar pentru ridicarea câinilor.

Proprietarii terenurilor, caselor, firmelor, depozitelor, șantierelor sunt direct responsabili de câinii care se adăpostesc pe proprietățile lor. Conform HCGMB 120/2010, proprietarii de terenuri, persoane fizice și jurdice, sunt obligate să își împrejmuiască proprietățile.

În dotarea echipajelor ASPA există instrumente de capturare non-traumatice, precum cuști-capcană pentru animale mari și mici, plase de capturare, mănuși profesionale anti-mușcătură. În măsura în care este posibil, câinii sunt capturați la mână.

În zonele de câmp deschis sau zone cu suprafețe întinse se folosește metoda tranchilizării de la distanță. De asemenea, pentru câinii cu potential agresiv, se folosește crosa pentru contenție.

Mașinile de transport sunt autorizate și sunt dotate cu 2 tipuri de cuști de transport pentru câini, pe două dimensiuni, confecționate special pentru nevoile echipajelor și bunăstarea animalelor, iar angajații ASPA din cadrul echipajelor de capturare poartă echipament de protecție.   

În perioada 2018-2023, ASPA a capturat de pe raza Municipiului București aproximativ 13.500 de câini. 

În prezent, câinii ridicați de către ASPA sunt cazați în cele două centre – ASPA Bragadiru și ASPA Mihăilești, unde sunt microcipați, sterilizați, deparazitați, vaccinați și promovați spre adopție. Adăpostul ASPA Pallady fiind închis pentru modernizare.

ASPA nu eutanasiază câinii din adăposturi și nu este obligată să eutanasieze. Conform HG 1059/2013, art. 28, al. (1) „𝑆𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑠𝑝𝑒𝑐𝑖𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑔𝑒𝑠𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑎̂𝑖𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑓𝑎̆𝑟𝑎̆ 𝑠𝑡𝑎̆𝑝𝑎̂𝑛, 𝑝𝑜𝑡 𝑝𝑟𝑒𝑙𝑢𝑛𝑔𝑖 𝑐𝑎𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑜𝑎𝑑𝑎 𝑑𝑒 14 𝑧𝑖𝑙𝑒 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎̆𝑡𝑜𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎̂𝑖𝑛𝑖𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑢 𝑎𝑢 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑟𝑒𝑣𝑒𝑛𝑑𝑖𝑐𝑎𝑡̦𝑖, 𝑎𝑑𝑜𝑝𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑎𝑑𝑜𝑝𝑡𝑎𝑡̦𝑖 𝑙𝑎 𝑑𝑖𝑠𝑡𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆, 𝑑𝑎𝑐𝑎̆ 𝑒𝑥𝑖𝑠𝑡𝑎̆ 𝑠𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑖 𝑠𝑢𝑓𝑖𝑐𝑖𝑒𝑛𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑐𝑎𝑧𝑎𝑟𝑒 𝑠̦𝑖 𝑟𝑒𝑠𝑢𝑟𝑠𝑒 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑛𝑐𝑖𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑖̂𝑛𝑡𝑟𝑒𝑡̦𝑖𝑛𝑒𝑟𝑒𝑎 𝑙𝑜𝑟.”

Da, ASPA are în permanență locuri disponibile în adăposturile proprii pentru cazarea câinilor noi capturați.

În perioada 2018-2023, din adăposturile ASPA și de la evenimentele organizate au fost adoptați și revendicați peste 11.500 de câini. În perioada 2021-2023, ASPA a organizat peste 70 de târguri de adopții în București. 

Sterilizarea este soluția civilizată și ieftină, care previne înmulțirea necontrolată a câinilor. 

Sterilizarea câinilor nu reprezintă doar o soluție de prevenire a suprapopulării, ci și o manifestare a responsabilității și grijei față de binele și sănătatea comunității noastre.

Da, conform OUG 155/2001 și HG 1059/2013, microciparea tuturor câinilor indiferent de rasă și sterilizarea câinilor de rasă comună sunt obligatorii. Amenzile pentru nerespectarea legislației sunt cuprinse între 5.000-10.000 lei. 

Potrivit legislației în vigoare, ASPA nu are competențe pentru verificarea proprietarilor de animale, nu poate constata contravenții sau infracțiuni, nu instrumentează dosare penale și nici nu poate aplica sancțiuni. 

Însă, ASPA oferă sprijin Poliției Locale a Municipiului București și împreună organizează săptămânal acțiuni de informare și control din poartă în poartă la deținătorii de caini. Polițiștii locali sunt cei care controlează carnetele de sănătate ale câinilor și oferă un termen de 30 de zile de intrare în legalitate, iar ASPA oferă posibilitatea cetățenilor de a steriliza și microcipa câinii GRATUIT. În perioada 2021-2023 am vizitat peste 50.000 de locuințe din București.

În cadrul campaniilor de sterilizări gratuite organizate de ASPA, în perioada 2018-2023 au fost sterilizați peste 7.700 de câini de rasă comună cu deținător și 14.000 de pisici cu și fără deținător, adică peste 21.700 de animale sterilizate. 

Sterilizarea și microciparea câinilor cu deținător din București reduce numărul de câini abandonați pe străzi. Atunci când sterilizăm câinii cu stăpân, câinii din curți, aceștia nu se mai pot înmulți și astfel prevenim nașterea de pui nedoriți care ar fi fost abandonați, iar mai apoi ar fi ajuns sub roțile mașinilor sau în adăposturile noastre. Atunci când microcipăm câinii, aceștia devin legal câini cu stăpân și nu mai pot fi abandonați pe stradă fără a afla cine a făcut-o.

Sterilizarea și microciparea câinilor cu deținător din București reduce numărul de câini abandonați pe străzi. Atunci când sterilizăm câinii cu stăpân, câinii din curți, aceștia nu se mai pot înmulți și astfel prevenim nașterea de pui nedoriți care ar fi fost abandonați, iar mai apoi ar fi ajuns sub roțile mașinilor sau în adăposturile noastre. Atunci când microcipăm câinii, aceștia devin legal câini cu stăpân și nu mai pot fi abandonați pe stradă fără a afla cine a făcut-o.

Da. Campania de sterilizări și microcipări gratuite pentru câinii de rasă comună cu deținător este în desfășurare. Se asigură gratuit anestezia, sterilizarea, tratamentul post-operator, microciparea și înregistrarea în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân și carnetul de sănătate.

Clinicile veterinare mobile partenere își mută poziția constant pentru a fi cât mai aproape de cetățeni. Totul se desfășoară simplu, prin programare telefonică și apoi prezentarea animalului la sterilizare. Programări la numărul 0743.204.942, de luni până vineri, de la 09:00 la 16:00.

Totodată, derulăm în continuare și campanii de sterilizări gratuite pentru pisici cu și fără deținător. Găsiți toate informațiile despre clinicile partenere și modalitatea de programare pe www.aspa.ro, la secțiunea Sterilizări.

De ce există ASPA

𝗖𝘂 𝗰𝗲 𝘀𝗲 𝗼𝗰𝘂𝗽𝗮̆ 𝗔𝗦𝗣𝗔?

Datoria ASPA este ca toate animalele fără stăpân din București să fie capturate la timp și, deci, să prevenim accidente.

Avem 12 echipaje în teren care lucrează de dimineața până seara răspunzând la sesizări și un dispecerat disponibil 24/7 pentru orice reclamații și alerte ale bucureștenilor.

Cu toate că zilnic răspundem la zeci de sesizări și ridicăm sute de câini lunar, tot timpul ”apar” alți câini fără stăpân. Aceștia sunt abandonați de cetățeni iresponsabili care nu își sterilizează animalele de companie.

ASTFEL, MAREA MAJORITATE A BUCUREȘTENILOR PLĂTESC SUTE DE MII DE LEI PENTRU IRESPONSABILITATEA UNORA!

Numai sterilizarea obligatorie va rezolva această problemă, de aceea desfășurăm campanii de informare și verificare la toate curțile din capitală în vederea microcipării și sterilizării câinilor de rasă comună.

Rezultatele vorbesc de la sine

De-a lungul anilor am ridicat mii de animale de pe străzile capitalei .Fiecare animal este procesat conform legii, acesta fiind vaccinat, tratat de orice boli și sterilizat imediat ce este adus în adăpost.

Politica noastră este una anti-eutanasiere, de aceea animalele sunt găzduite până când își găsesc un stăpân. Din acest motiv, am făcut eforturi susținute pentru a amenaja condiții cât mai bune pentru animalele cazate.

0

Intervenții în teren

0

Animale capturate

0

Animale în adăposturi

Ai văzut un act de abandon?
Nu sta indiferent, raportează-l!

cum acționează echipele aspa

Află ce se întâmplă după ce faci o sesizare!
Serviciul de capturare câini al ASPA

Intervenție în teren

Echipele noastre de teren pleacă la locația comunicată de dispecer. În cele mai multe cazuri se deplasează o singură echipă formată din 2 lucrători și un echipaj de poliție.
Mai multe detalii
Serviciul de capturare câini al ASPA

Tranchilizare și capturare

De cele mai multe ori, animalul poate fi capturat fără tranchilizare, cu ajutorul unor cuști speciale. În caz contrar, se sedează animalele cu sarbacane speciale, operate de personal calificat.
Mai multe detalii
Serviciul de capturare câini al ASPA

Vaccinare, deparazitare

Toate animalele capturate ajung la adăposturile ASPA, unde intră direct la cabinetul veterinar. Ne asigurăm că ele nu sunt purtătoare de boli, le tratăm, le vaccinăm și le deparazităm.
Mai multe detalii
Serviciul de capturare câini al ASPA

Sterilizare

Sterilizăm toate animalele din adăpost pentru a preveni incidentele cauzate de agresivitate dar și pentru a preveni răspândirea necontrolată după ce animalul este adoptat.
Mai multe detalii
Serviciul de capturare câini al ASPA

Cazare

Odată ce câinele este pregătit, îl introducem într-unul dintre padocurile noastre. Din păcate, adăposturile noastre, fiind amenajate în fost ferme de porci, nu sunt amenajate pe padocuri individuale.
Mai multe detalii
Serviciul de capturare câini al ASPA

Adopție, NU eutanasie

Politica ASPA este să nu eutanasiem niciun câine și am respectat-o cu strictețe. Până acum am dat peste 11000 de câini la adopție și continuăm să o facem din ce în ce mai eficient.
Mai multe detalii
De ce adopție și nu eutanasiere?

2.500.000 €

Din taxele bucureștenilor au fost economisiți între 2018 și 2023 datorită adopțiilor!

Atât ar fi costat procedurile de eutanasiere pentru cei peste 11.000 de câini adoptați.

Cum prevenim abandonurile?

Sterilizarea este soluția!

Limităm înmulțirea necontrolată încurajând sterilizările prin toate mijloacele disponibile:

  • Campanii de sterilizare săptămânale;
  • Acțiuni de verificare în gospodării;
  • Sterilizări gratuite în cabinete din tot orașul.

Cei spun cei care au apelat la noi

Bucureștenii care au apelat la noi au doar vorbe de laudă pentru echipele noastre din teren!

Pentru Siguranța Tuturor

Orice câine poate deveni agresiv atunci când este stresat. Nu face greșeala să ignori un câine comunitar doar pentru că e calm. E de ajuns să fie o singură dată agresiv pentru a se produce o tragedie!
Fă o sesizare

Pentru binele animalului

NU EUTANASIEM! Animalele care sunt capturate de ASPA ajung să fie adoptate în familii iubitoare care le oferă dragostea pe care o merită. Raportând un câine fără stăpân îl ajuți să-și găsească fericirea!
Fă o sesizare

Pentru că așa e civilizat

Dacă vrei să trăiești într-o societate care te respectă, atunci respectă-i și tu pe cei din jur și nu încuraja prin pasivitate fenomene antisociale precum abandonul sau hrănirea câinilor comunitari.
Fă o sesizare