- WEBSITE ÎN LUCRU, UNELE INFORMAȚII POT FI ERONATE!
Peste 21.700 de animale de pe raza Mun. București, câini și pisici, am sterilizat gratuit în cadrul campaniilor noastre, în perioada 2018-2023. Sterilizăm masiv animalele cu stăpân, pentru a nu se mai înmulți și pentru a preveni abandonarea puilor nedoriți pe străzi. Inițial, alături de Poliția Locală a Municipiului București, mergem și informăm cetățenii despre obligativitatea sterilizării câinilor de rasă comună, polițiștii locali oferă un termen de 30 de zile de intrare în legalitate, iar noi oferim cetățenilor posibilitatea de a steriliza și microcipa câinii gratuit. Clinicile veterinare mobile partenere își mută poziția constant pentru a fi cât mai aproape de cetățeni. Totul face parte din planul nostru de acțiuni, care se realizează în mod organizat și coordonat. În același timp, derulăm și campanii de sterilizări gratuite pentru pisici cu și fără deținător.
Eutanasia nu este o soluție reală la problema animalelor fără stăpân, de aceea strategia noastră este să încurajăm prin toate mijloacele posibile sterilizarea tuturor animalelor de rasă comună.
Așa cum a fost dovedit în mod repetat de-a lungul ultimilor 30 de ani, problema câinilor fără stăpân s-a rezolvat prin eutanasiere doar temporar, pentru câteva luni, apoi câinii au reapărut pe străzi și problema a revenit, chiar dacă s-au chetuit sume enorme.
De aceea, de când coordonez activitatea ASPA, mi-am propus ca sterilizarea să fie principalul mijloc prin care luptăm contra prezenței câinilor fără stăpân în București.
Cu cât mai mulți câini cu deținător sterilizați și microcipați, cu atât mai puțini câini fără stăpân pe străzi!
Director General ASPA
Sterilizarea poate duce la o tendință de îngrășare din cauza scăderii metabolismului. Menținând o dietă echilibrată și asigurând exerciții fizice regulate, câinele poate rămâne la o greutate sănătoasă.
Recuperarea durează de obicei între 7 și 10 zile. E important să respecți indicațiile veterinarului pentru îngrijirea după operație, pentru a ajuta la o recuperare rapidă și fără probleme.
Orice intervenție chirurgicală implică anumite riscuri, dar sterilizarea este o procedură standard și sigură. Riscurile de complicații sunt reduse, mai ales când este efectuată de un medic veterinar experimentat și cu o evaluare preoperatorie atentă a sănătății animalului.
Sterilizarea reduce riscul de anumite boli, cum ar fi cancerul mamar și uterin la femele și cancerul testicular la masculi. De asemenea, diminuează comportamente nedorite legate de instinctul de reproducere și previne nașterea de pui nedoriti, contribuind la reducerea numărului de animale fără adăpost.
Sterilizarea pisicilor previne nașterea de pui nedoriti, reduce marcarea teritoriului cu urină și comportamentul agresiv. Diminuează riscul de boli transmisibile sexual și de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul ovarian și mamarian la femele și cel testicular la masculi, contribuind la o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Sterilizarea prin tehnica „key-hole”, cunoscută și ca sterilizare laparoscopică, este o metodă minim invazivă de sterilizare. Aceasta implică folosirea unor instrumente chirurgicale foarte fine care sunt introduse în abdomen printr-o serie de incizii mici („găuri de cheie”). Procedura permite îndepărtarea ovarelor sau a ovarelor și uterului la femele, cu minim de disconfort postoperator, o recuperare mai rapidă și mai puțină durere comparativ cu metodele chirurgicale tradiționale. Este considerată o opțiune avansată și mai puțin stresantă pentru animal.
Momentan, doar pisicile pot fi sterilizate la cabinetele partenere. Câinii se pot steriliza doar în cadrul campaniilor periodice, vezi mai jos următoarele campanii!
În cazul pisicilor fără deținător, clinicile veterinare partenere vor asigura prinderea pisicilor pe raza teritorială a sectorului în care își desfășoară activitatea, utilizând cuști speciale cu această destinație și asigurând siguranța animalelor. Se poate solicita și primi sprijinul cetățenilor, voluntarilor, asociațiilor de proprietari care se confruntă cu comunități de pisici fără deținător.
Repunerea pisicilor în teritoriu se va realiza de către personalul clinicii veterinare sau de către persoana care a solicitat sterilizarea, doar după ce starea de sănătate a pisicii permite și doar în condiții meteo de siguranță pentru animale.
Deținătorii de câini au obligația legală să îi identifice prin microcip și să-i înregistreze în RECS și, totodată, deținătorii de câini de rasă comună au obligația legală să îi sterilizeze, conform OUG 155/2001 și HG 1059/2013 cu modificările și completările ulterioare. Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amenzi cuprinse între 5.000 – 10.000 lei.
Și acum să ne amuzăm și să informăm corect luând la ”puricat” cele mai frecvent întâlnite motive inovate de cei care nu doresc să-și sterilizeze animalul.
Acesta este doar un mit. Nu există dovezi medicale care să justifice această teorie. Dimpotrivă, sterilizarea este recomandată pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă a animalului de companie pentru că reduce riscul tumorilor și infecțiilor interne. Sterilizarea reduce semnificativ riscul de apariție a cancerului mamar, mai ales în situația în care cățelușa/pisica este sterilizată înainte de primul ciclu de călduri și, de asemenea, elimină posibilitatea apariției problemelor medicale precum piometrul, cancerul uterin sau ovarian.
Castrarea masculilor reduce posibilitatea apariției bolilor de prostată și elimină apariția cancerului testicular.
Așadar, nu este nevoie ca animalele să aibă un rând de pui și apoi să fie sterilizate, ci este chiar opusul. Cu cât sunt sterilizate mai repede, cu atât este mai bine pentru sănătatea lor.
Beneficiile pentru masculii castrați includ scăderea riscului de a dezvolta cancer testicular sau de prostată. Animalele nu au concept de identitate sexuală. Castrarea nu va schimba personalitatea de bază a animalului. El nu va suferi niciun fel de reacție emoțională sau criză de identitate după castrare.
Animalele nu au concept de identitate sexuală. Animalele acționează din instinct. Instinctul de înmulțire este unul puternic, mai ales în preajma perioadelor de împerechere. La animale, nu există noțiunea de plăcere. Totul este dictat de către hormonii secretați în timpul acestor perioade.
Dacă vă îngrijorează problema obezității după operație, asigurați-vă că animăluțul va primi mese regulate în porții corespunzătoare fiecărui tip de hrană. De asemenea, este important să îi asigurați suficient spațiu de mișcare. Astfel, cât timp animalul are o dietă corespunzătoare și face mișcare, nu se va îngrășa, chiar dacă a fost sterilizat.
Singurele schimbări care vor apărea sunt schimbări pozitive. Veți observa un comportament mai puțin dominant sau agresiv. Sterilizarea previne marcarea nedorită a teritoriului prin urinat, vagabondajul și riscul de pierdere a animalului în urma bătăilor între masculi.
Aceste schimbări de comportament nu înseamnă și schimbări ale personalității. Astfel că schimbările sunt în beneficiul dvs. și al animalului dvs.
Procedura chirurgicală este făcută sub efectul unei anestezii generale, astfel încât animalul nu va simți durere. De asemenea, înaintea începerii procedurii, sunt administrate analgezice (medicație împotriva durerii) astfel încât acesta să nu simtă nici un disconfort în timpul operației. Post operator, animăluțul va primi medicație antiinflamatorie și antibiotice pentru a grăbi și susține procesul vindecării. Poate exista un ușor disconfort după operație, dar de cele mai multe ori se revine la starea obișnuită în 24-48h.
Instinctul de pază este adânc înrădăcinat în genetica și educația câinelui și nu are deloc de-a face cu hormonii sexuali. Câinii de pază castrați vor fi paznici la fel de buni ca și înainte.
Fiecare câine e special în felul lui. Împerecherea cu un animal de sex opus nu vă aduce garanția că puii vor semăna întru-totul cu animalul dvs. Genetica poate oferi numeroase surprize! În plus, câinilor de rasă comună este interzisă prin lege. Împerecherea unui câine de rasă comună este interzisă și se sancționează cu amendă cuprinsă între 5.000-10.000 lei.
Într-o societate civilizată, animalele nu stau pe străzi. Animalele se află în curțile sau în casele oamenilor. Primesc un loc în familie și sunt respectate.
Prin urmare, Dumnezeu a lăsat animalele să fie iubite și respectate de oameni. Cu cât mai multe animale există pe străzi sau în adăposturi, cu atât mai grea este ajutorarea acestora, prin plasarea lor în familii.
Rezolvăm problema câinilor fără stăpân în mod eficient și uman, fără să apelăm eutanasie, încurajând sterilizările gratuite și adopțiile.
PROGRAM ECHIPAJE ZILNIC 08:00-22:00
Se intervine și noaptea în situații de urgență sau planificate, din cauza condițiilor reduse de vizibilitate