Snuk
Câini adoptați

Snuk

🐶❤️ Testimonialul de astăzi este despre Snuk, despre responsabilitate și asumare și despre reușita integrării sale în familia adoptatoare. Alexandru și prietena lui au luat adopția în serios și s-au implicat intens în creșterea și educarea cățelului, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Snuk este astăzi un cățel educat și fericit! Alexandru a împărtășit cu noi experiența adopției din care avem cu toții de învățat. El oferă chiar și câteva sfaturi foarte utile pentru viitorii adoptatori:

“L-am adoptat pe Snuk în luna noiembrie, de la târgul de adopții ASPA din Parcul Circului. Țin minte că atunci când am ajuns cu prietena mea la târg, nu puteam să ne decidem între Snuk și încă alți doi căței. Era foarte entuziasmat când ne-am dus la cușca lui, iar când am văzut cum îl pupa pe un copil printre gratiile cuștii, pe el l-am ales. A fost o decizie grea, dar ne-am bucurat să vedem că și ceilalți doi puiuți au fost adoptați.

Snuk este foarte bine. Când l-am luat avea 8.3 kg, iar acum are 19.5 kg – am găsit mâncarea pe care o asimilează cel mai bine și s-a dezvoltat foarte frumos.

Deși îl avem doar din noiembrie, simțim că îl avem de mult mai mult timp, este cățelul perfect pentru noi și îl iubim foarte mult.

Este foarte ascultător, a învățat foarte repede comenzile de bază (“șezi!”, “culcat!”, “dă lăbuța!” și “stai!”), nu roade, iar în casă nu mai face de la începutul anului.

Noi mai avem două pisici de 8, respectiv 3 ani, cu care se înțelege foarte bine, este foarte tolerant. Înțelege foarte bine că ele sunt șefele în casă. 🙂 Este și foarte sociabil cu alți câini. Încă din primele săptămâni, de când am început să-l ducem în parc, am văzut asta. La început era puțin speriat de câinii mai mari ca talie decât el, însă acum nu mai are nicio frică față de ei, a devenit curajos și încrezător. Snuk fuge acum la absolut orice câine să îl salute, încă are comportament de pui (se lasă în jos și îi pupă pe bot când îi vede, pentru a le transmite că este pui și nu reprezintă un pericol).

Este ascultător când îl lăsăm liber, nu ne pierde din câmpul vizual și vine de fiecare dată când îl chemăm. Avem autoritate asupra lui, obținută exclusiv prin recompense și prin schimbarea timbrului vocal atunci când făcea ceva bine (niciodată prin pedepse sau bătaie!). Așa i-am câștigat încrederea, ar face orice pentru o recompensă.

Snuk are o constituție atletică (veterinarul ne-a zis că are puțină genă de Ogar) și foarte multă energie, iar noi îl scoatem în parcul cu câini cât de des putem, ca să și-o epuizeze. Putem sta și trei ore, că el va alerga și se va juca întruna. Mama prietenei mele are un cățel în vârstă de 14 ani, cu o personalitate puternică și care nu prea acceptă alți căței masculi, însă pentru Snuk a făcut o excepție și îi suportă cu brio „copilărismele” atunci când vine în vizită.

Celor care vor să adopte un cățel pui țin să le spun următoarele:

– este foarte important să aveți răbdare – își va face nevoile în casă, pe așternuturi absorbante speciale pentru căței;

– trebuie scos afară cât mai des (noi l-am scos o dată la două ore în prima lună) până când se prinde că toaleta este afară. Este o investiție ce cu siguranță va merita;

– cățeii din adăpost au avantajul de a sta în compania altor căței cât sunt în adăpost, așa că sunt șanse foarte mari să fie foarte sociabili cu alți căței; majoritatea fiind metis, sunt rezistenți, este mai puțin probabil să fie predispuși la boli la care alte rase de câini sunt predispuse (boli de piele, otite, displazie de șold, etc.);

– sunt recunoscători și o să vă mulțumească toată viața că i-ați adoptat;

– aveți răbdare și cu antrenamentul, este un proces de durată, folosiți recompense;

– la început este important să vedeți ce mâncare e cea mai bună pentru cățelul dumneavoastră și o dată ce o descoperiți, rămâneți pe aceeași marcă (atenție la scaune, textura lor, culoarea și frecvență);

– găsiți un medic veterinar bun, el vă va da toate detaliile despre alimentație, greutatea ideală, analize, etc;

– veți avea cel mai bun prieten și chiar dacă necesită o investiție de timp și bani, merită cu desăvârșire.

Nouă Snuk ne-a adus multă bucurie, s-a integrat foarte bine în familia noastră și nu ne-am putea imagina viața fără el. 🙂