Obligații legale privind bunăstarea câinilor adoptați
Adopții

Obligații legale privind bunăstarea câinilor adoptați

Ați adoptat un câine sau aveți un câine? Iată care sunt obligațiile legale privind deținerea câinilor și asigurarea condițiilor de bunăstare și protecție a acestora:

  • Deținătorii de câini au obligația de a le asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție și asistență medicală, fiindu-le interzis să le aplice rele tratamente și cruzimi, conform Legii 205/2004. Amenzile pentru nerespectarea acestori prevederi legale sunt cuprinse între 3.000 lei și 12.000 lei.
  • Proprietarii şi deţinătorii de câini au obligaţia de a menţine igiena în spaţiile publice, în spaţiile adiacente acestora, în holurile şi căile de acces ale spaţiilor locative.
  • Proprietarii de câini trebuie să notifice medicului veterinar, în maximum 7 zile, vânzarea, cumpărarea, pierderea, dispariţia, furtul, donaţia sau moartea animalului, conform Ordinul ANSVSA nr. 1/2014.
  • Sterilizarea câinilor de rasă comună, dar şi metişii acestora este obligatorie, conform OUG nr. 155/2001. Amenzile pentru nerespectarea acestei prevederi legale sunt cuprinse între 5.000 lei și 10.000 lei.
  • Proprietarii au obligaţia de a-şi identifica şi înregistra câinii, începând cu vârsta de 90 de zile. Astfel, câinii cu deţinător pot circula pe teritoriul României, doar însoţiţi de proprietari şi de carnetul de sănătate. Amenzile pentru nerespectarea acestei prevederi legale sunt cuprinse între 5.000 lei și 10.000 lei.